آیا نفت ایران دچار چرخش 180 درجه ای می گردد؟
به گزارش پیامک خنده، تهران (پانا) - به گفته کارشناس حوزه انرژی کشورهایی مثل روسیه، عراق و عربستان جای ایران را در بازارها گرفتند، اکنون باید جای ایران را پس بدهند، ایران چاره ای جز ورود به بازارهای جهانی نفت ندارد و این برای ایران یک باید است که بتواند 1.5 تا 2 میلیون بشکه صادرات داشته باشد تا کشور را اداره کند.
به گزارش ایلنا، مرتضی بهروزی فر درباره تغییر توسعه و صادرات نفت امریکا تحت تاثیر نتیجه انتخابات گفت: توسعه ذخایر نفتی و اتکا به ذخایر داخلی سیاست دولت اوباما، ترامپ و بایدن نیست یک استراتژی بلندمدت ایالات متحده است که از دهه 70 یعنی بعد از شوک اول نفتی و زمانی رخ داد که با صف های طولانی در پمپ بنزین ها دچار مشکل و بحران اساسی شده و به این نتیجه رسیدند که باید به فراوری داخلی خودشان اتکا داشته باشند. یعنی یک برنامه 40 ساله بود که حتی آغاز موفقیت آنهم از دولت اوباما بود، شیل ها عملا در 15 سال گذشته رشد پیدا بود.
وی اضافه کرد: اینکه تصور کنیم با آمدن بایدن و رفتن ترامپ درب ذخایر شیل بسته شده و فراوری داخلی امریکا به 15 سال پیش برگردد، غیرممکن است. سیاست بلندمدت امریکا فارغ از اینکه جمهوری خواه و یا دموکرات باشند این است که به منابع داخلی حداکثر اتکا را داشته باشند، این را می دانیم که دموکرات ها به مسائل محیط زیستی بیشتر از جمهوری خواستار اهمیت می دهند، همانگونه که بایدن گفته بلافاصله به عهدنامه پاریس برمی گردد. مسلما نسبت به دوره ترامپ محدودیت هایی برای فراوری و برداشت نفت در مناطق قطبی مثل آلاسگا نسبت به زمان ترامپ اعمال خواهد شد، بایدن در جاهای خاص اجازه توسعه فعالیت نخواهد داد، اما جلوگیری از توسعه شیل دور از ذهن است، مسلما بایدن هم مثل ترامپ دنبال توسعه فراوری داخلی نفت امریکا است، هرچند روی تجدیدپذیرها هم تمرکز می نماید، ولی اینکه تصور کنیم فراوری نفت امریکا کم گردد، غیرممکن است.
این کارشناس حوزه انرژی در ادامه به موضوع توسعه و صادرات نفت ایران پرداخت و توضیح داد: مسلما ترامپ سیاست مدار نبود و می خواست با قلدرمآبی کار خود را دنبال کند، بایدن 50 سال در سیاست حضور دارد، تمام راهکارها را می داند، این مسئله برای ایران هم نقطه ضعف و هم قوت محسوب می گردد نکته مثبت اینکه می داند ادامه شرایط فعلی برای ایران امکان پذیر نیست، فراوری نفت ایران به شدت کاهش پیدا نموده، صادرات کمی هم که داریم با تخفیف می فروشیم و حتی امکان انتقال پول این نفت با قیمت پایین را هم نداریم، امکان تامین دارو و کالای اساسی را نداریم و این فرایند نمی تواند تا یک سال ادامه داشته باشد، با آمدن بایدن در کوتاه مدت بخشی از تحریم های ما برداشته و بخشی از فراوری ما وارد بازار خواهد شد.
وی ادامه داد: بعضی می گویند بازگشت نفت ایران باعث شکست بازار و قیمت خواهد شد، اوپک و اوپک پلاس مخصوصا روسیه و عربستان دنبال قیمت های بالا هستند زیرا دچار مشکل مالی هستد و نمی توانند با نفت 20 دلار اقتصاد خود را اداره نمایند، در این چند سال کشورهایی مثل روسیه، عراق و عربستان جای ایران را در بازارها گرفتند، اکنون باید جای ایران را پس بدهند، ایران چاره ای جز ورود به بازارهای جهانی نفت ندارد و این برای ایران یک باید است که بتواند 1.5 تا 2 میلیون بشکه صادرات داشته باشد تا کشور را اداره کند.
بهروزی فر با بیان اینکه در جنگ قیمتی کمترین متضرر ایران خواهد بود، تاکید نمود: اوپک پلاس مجبور است به ایران جا بدهد و این اشتباه است که تصور کنیم که با ورود ایران قیمت ها کاهش پیدا می نماید، شاید یک تا دو هفته ریزش داشته باشیم، ولی مجبورند فراوری را کنترل نمایند چون جای ما را گرفته اند و باید پس بدهند، حرف از قلدربازی نیست، قرار نیست همواره در بازار ما باقی بمانند، اما دغدغه این است که کشورها مقصد نفت ما چندین بار قبل و بعد برجام مجبور به توقف واردات از ما شدند. ممکن است تصور این باشد که ایران نمی تواند چندان قابل اعتماد باشد و نمی توانند به نفت ما متکی نباشند، در هر حال ما توان این را داریم که دوباره وارد بازار شویم، افزایش فراوری و صادرات داشته باشیم و نگران جنگ قیمتی هم نباشیم.
وی یادآور شد: ایران عظیمترین دارنده گاز و یکی از عظیمترین دارندگان ذخایر نفتی جهان است، حوزه ای که در 40 سال گذشته به اندازه کافی سرمایه گذاری نشده اگر به چارچوب روشن برسیم و شرایط ثبات پیدا کند و دو طرف ایران و امریکا یک عقلانیت وجود داشته باشد می توانیم حداکثر بهره را ببریم.
این کارشناس بازار نفت توضیح داد: زمانی که برجام نهایی شد تینک تنک های خارجی پیش بینی کردند که ایران امکان جذب یک تریلیون دلار سرمایه خارجی را دارد که از این میزان 250 تا 300 میلیون دلار فقط مربوط به صنعت نفت است اگر حداکثر ظرف 5 سال بتواند موقعیت خود را تثبیت کند یک بازار بسیار عظیم با نیروی کار فراوان و متخصص، ذخایر عظیم و بازار مصرف بسیار گسترده در دسترس خواهد بود.
وی یادآور شد: اگر مسائل و زیرساخت ها حل گردد و عقلانیت وجود داشته باشد، با ورود تکنولوژی، سرمایه گذاری و دانش فنی جهش مالی همانگونه که رهبری خواسته بودند، اتفاق خواهد افتاد.
منبع: خبرگزاری پانا