جاهای دیدنی کنگان ، شهر قدیمی و مقدس

به گزارش پیامک خنده، کنگان از شهرهای بسیارمهم ایران است و ما امروز جاهای دیدنی کنگان را به شما معرفی میکنیم . شهرستان کنگان از شهرستان های بوشهر است و در جنوب غربی ایران واقع شده است . مرکز این شهرستان بندر کنگان یکی از مهم ترین بندر های کشور است. موقعیت جغرافیایی شهرستان کنگان از این قرار است که این شهرستان از شمال غربی همسایه شهرستان دیر است و از شمال به رشته کوه های زاگرس و تپه کنگان می رسد. از غرب در مجاورت شهرستان بنک واقع شده است و از شرق، به سیراف می رسد و همانطور که می دانید از جنوب به خلیج نیلگون فارس ختم میشود.

جاهای دیدنی کنگان ، شهر قدیمی و مقدس

در سال های دور تقریبا در زمان سلسله صفویان کنگان از توابع بندر سیراف بوده است اما بعد از فروپاشی صفویه برای خودش استقلال پیدا میکند. کنگان بطور کلی شامل 2 بخش دهستان طاهری و دهستان حومه است. برای شناخت بیشتر جاهای تماشای کنگان و تاریخ این شهر با خبرنگاران همراه باشید.

جریان نام کنگان از این قرار است که کنگ در ادبیات باستان ما به معنی گودال خشک در آب است و از قضا کنگان نیز در میان چندین آب باریکه دریایی محصور شده است.

به کنگان شهر مقدس نیز می گویند زیرا این نام ریشه اوستایی ، آریایی دارد. بارها نام کنگ در اوستا و دینکرد آمده است و کنگان از ترکیبی از کنگ به علاوه پسوند مکانی می باشد. بعضی نیز براین عقیده اند که کنگان لغتی است با ریشه سانسکریت، از واژه کنگاو که پس از مهاجرت آریایی ها و عزیمت آن ها از شمال دریای مازندران به سمت جنوب رایج بوده است. البته آثار تاریخی به جای مانده از ایلامی ها در جلگه خوزستان نشان می دهد که آن ها حکومتی مقتدر را در این مکان تشکیل داده بودند.

شهری با پتانسیل گردشگری بالا

شهر کنگان به قدری از لحاظ اشیا و سازه های تاریخی غنی است که میشود آن را با شیراز مقایسه کرد. پس اگر قصد سفر به یک شهر تاریخی را دارید بدون شک کنگان می تواند یکی از برترین مقاصد برای شما باشد. آثار گوناگونی راجع به تاریخ سرزمین مان در دوره های مختلف در این شهر پیدا میشود که از جمله آن ها می توان به خانه های اعیانی سیراف، بندر کنگان، آب انبارها، برکه ها، تپه ها ،قلعه ها، کوزه ها، مساجد تاریخی و … نام برد که در ادامه این مطلب درباره جاهای تماشای کنگان برای شما خواننده عزیز نوشته ایم .

همان طور که در بالا اشاره شد کنگان در قدیم الایام زیر مجموعه بندر سیراف بوده اما بعد از دوران صفوی مستقل می شود و از زمان مغول ها نیز هویت سیاسی خاص خود را داشته است. جالب است بدانید که نام بندر کنگان در زمان هخامنشیان به نام بندر کوگانا بوده است.

بندر سیراف خاطره باستانی ما از کنگان

در دل شهرستان کنگان شهر باستانی سیراف قرار گرفته است که یکی از جاهای تماشای کنگان است. می توان گفت بندر سیراف پس از گراویدن مردمان ایران به اسلام یکی از مهم ترین بنادر مهم زمانه بوده است. بازرگانان سیرافی با کلیه بنادر پررونق داخلی و خارجی اعم از هندوستان، شرق آفریقا و چین تجارت مستقیم و مستمری داشتند. بندر سیراف در دوران به قدری غنی بوده است که مردمان شهر حتی چوب مورد احتیاج برای ساختن خانه هایشان را از هندوستان ویا آفریقای جنوبی وارد می کردند .خانه های چند طبقه، بیمارستان، سیستم فاضلاب و لوله کشی سفالی تنها بخشی از دوران طلایی این بندر بوده است.

گفتنی است که سیراف از قدیم شهر مذهبی بوده است و آثار گران بهای آن می شود به مساجدش اشاره نمود که ازجمله آن ها می توان مسجد جامع و امام حسن بصری را نام برد. تاجران سیرافی مروارید های به دست آمده از خلیج فارس را به هند، آفریقا و چین صادر می کردند. این مرواریدها تزیین شده با هنر دست هنرمندان سیرافی است که خود در آن دوران امتیازی در مبادلات کالا بوده است.

در دوران صفویه گچ بری فقط و فقط برای خانه های اشراف به کار میرفته اما در سیراف خانه های افراد معمولی نیز دارای گچ بری بوده اند که خود این امر به معنای ثروتمند بودن مردمان سیراف است. اما سیراف در اثر زلزله ای بسیار مهیب به طور کلی ویران شد. اکنون از آن همه زیبایی و جلال و جبروت تنها ویرانه ای باقیمانده است.

خانه ی ثروتمندان ، زیر خاک

یکی دیگر از جاهای تماشای کنگان خانه ثروتمندان است. کنگان برای تمام دنیایان شهر تاریخی است که با برای تماشا آن لحظه شماری می نمایند. خانه های افراد ثروتمند در این شهر از بقایای ارزشمند سیراف پس از اسلام است که حتما باید آن ها را دید. اهمیت این خانه به علت معماری به شدت مجذوب کننده آنهاست که همین باعث جذب گردشگران بسیاری شده است. مکان قرار گیری این خانه اکنون بخشی از یک محل مسکونی بوده است. کوچه بندی و راسته بندی این محله کاملا قابل تشخیص است. به طوری که راسته اصلی با عرض 5 متر ساخته شده و کوچه های فرعی با حدود یک ونیم متر عرض ساخته شده اند.

اولین بار این مکان تاریخی به وسیله دکتر وایتهاوس کضف از زیر خاک بیرون کشیده شد. با توجه به شکل ونوع کوچه بندی ها این فرضیه تقویت می شود که خانه های اعیانی کشف شده دارای کوچه های باریک تری بوده اند. همین موضوع این مسئله را تقویت میکند که این محله بخشی از شهر قدیم سیراف است که در کتوب مختلف به آن اشاره شده است. در آثار به جای مانده در این کوچه های قدیمی برخلاف خانه های نه چندان قدیمی سیراف امروز منظر وجود ندارد.

منظر اتاقی مشرف به دریا است که در خانه های امروزی به واسطه شرایط اقلیمی منطقه و البته برای تهویه و تنفس، اتاقی مشرف به دریا برای رهایی از گرمای بیش از حد تابستان ساخته می شود . اما بعضی معتقد اند که منظر اصلا ربطی به دریا نداشته و فقط به خاطر اپیدمی بودن این شیوه از معماری ساخته میشده است. خانه های اعیانی سیراف از جاهای تماشای کنگان بشمار میرود و این منطقه در سال 1387 به ثبت ملی رسیده است.

قلعه شیخ ، اوج معماری قجری یکی از جاهای تماشای کنگان

در اوایل دوره قاجاریه قلعه ای در کنگان بنا شده که به آن قلعه نصوری و یا قلعه شیخ میگویند. مصالح این بنا تشکیل شده از سنگ های بسیار بزرگ ، گل وگچ است. تصویر سازی ها شهنامه در ایران و دنیا بسیار ارزشمند هستند و در ایوان غربی این قلعه 18 تابلو از شاهنامه فردوسی آویخته شده که بسیار ارزشمند است . درب ورودی قلعه، درب چوبی کنده کاری شده است که ارزش تاریخی زیادی دارد. بعد از ورودی نیز هشتی بزرگی وجود دارد که 8 طاقچه ساده روی آن به چشم می خورد.

از هشتی که رد شدید وارد حیاط بیرونی میشود که با پله می توانید به طبقه دوم بروید و وارد اندرونی شوید.ستون های گچبری شده، درب های چوبی، گچبری ها با تزیینات گل و بوته از دیگر زیبایی های قلعه شیخ نصوری هستند. معماری این قلعه یکی از ناب ترین معماری ها به شیوه قجری است و نکته جالب آن ستون هایش هستند که از ستون های بازار وکیل الهام گرفته اند.

آرامگاهی در میان صخره ها

در کوهستان سیراف گودال های زیادی حفر شده بود که این گودال ها در ابتدا به منظور به دست آوردن و جمع آوری آب ایجاد شده بودند وجود لایه نفوذ ناپذیر ساروج در داخل این گودال ها تایید نماینده این است که ساکنان شهر سیراف قدیم، از این راه، آب مورد احتیاج خود را تامین می نمایند.

اما احتمالات دیگری نیز وجود دارد و این احتمال آن است که ثروتمندان این گودال ها را برای مرده های خود خریده اند و آنجا گورستان بوده است. در سالهای دور کنگان درگیر طاعون شده بود و همین باعث این احتمال میشود که به علت طاعون و مرگ و میر زیاد مردم به صخره ها روی آوردند ودر آنجا آغاز به کندن کردند.

آرامگاه ها، رازهایی از تمدن سیراف

مردم کنگان در گذشته زرتشتی بوده اند و زرتشتیان اعتقاد دارند که مردم نجس یا گناهکار وقتی میمیرند باید غذای حیوانات درنده خو شوند و وقتی چیزی جز استخوان از آنها باقی نماند، باید استخوان ها را جمع کرد و داخل انباری گود از آنها نگه داری کرد.

دخمه هایی که در این مکان قرار دارند اکثرا بدون سقف هستند که حیوانات درنده بتوانند در آنها ورود نمایند.

در ایران دخمه های زیادی وجود دارد. یکی از معروف ترین این دخمه ها پس از مقبره کوروش، دخمه بندر سیراف است که پس از ورود اسلام به ایران به قبرستان مسلمانان تبدیل شد.

در منطقه ای که پس از اسلام مسلمان را در آن به خاک می سپردند، تمامی سنگ قبرها به صورت تابوتی هستند و بر روی آنها با خط کوفی حکاکی شده است و همین امر باعث شده که این قبرستان به یکی از جاهای تماشای کنگان تبدیل شود . در کل اما قدمت این قبرستان به زمان ساسانیان باز می شود و در دامنه جنوبی ارتفاعات بندر طاهری، که محل ویرانه های شهر باستانی سیراف بوده قرار گرفته است. در این گورستان که در ارتفاعات قرار گرفته است قبر های مختلف مستطیل شکلی کنده شده است.

بازارهای مقرون به صرفه بندری

و حالا نوبت آن است که از خرید کردن این لذت اعتیاد آور سفر تعریف بگوییم. کنگان دارای یک مجتمع خرید مدرن است و کالا های این مجتمع به واسطه بندری بود این شهر مقرون به صرفه هستند. این مجتمع که در خیابان وحدت در برترین منطقه کنگان واقع شده دارای امکاناتی همانند شهربازی و کافی شاپ است.

آب انبار ها از جاهای تماشای کنگان

آسیاب آبی تنگ مره کنگان

شاید به نظر عجیب برسد اما آب انبار از جاهای تماشای این شهر هستند و علت این هم چیزی جز قدمت تاریخی آنها نیست . آب انبار اختر اثر تاریخی در دوران صدر اسلام، ، آب انبار درلیر سیراف در سده های اولیه پس از اسلام، آب انبار تل گنبد سیراف اثر مربوط به قرون اولیه پس از اسلام، آسیاب آبی اختر اثری بسیار زیبا در قرون اولیه پس از اسلام، آسیاب آبی سیراف اثر مربوط به سده های اولیه پس از اسلام و کاخ دره لیر مربوط به سده های اولیه پس از اسلام از جمله این آب انبارها هستند. من هم در سفرم به کنگان بعد از اینکه پیشنهادات متعددی درباره رفتن به این آب انبار ها دریافت کردم شوکه شدم اما پس از تماشا کردن از آنها کاملا راضی بودم زیرا آنها به طور غریبی شیوه زندگی نیاکانمان را به ما نشان میدهند.

آسیاب آبی تنگ مره کنگان

چشمه آب گرم میانلو ، جاذبه طبیعی کنگان

شاید ندانید اما استان بوشهر منبع بسیار غنی از آب های معدنی و چشمه های جوشان است. آب های معدنی این استان دارای مواد معدنی از جمله گوگرد و کلر و سولفات می باشند که همه این ها برای امراض مختلف بسیار مفید اند.

این چشمه با دیگر چشمه های کشورمان فرق دارد و به دلایل زمین شناختی این آب از دل زمین می جوشد. این چشمه از شکاف سنگ های آهک مارنی، از زمین خارج می شود. آب این چشمه از آب های سولفات کلسیم و دارای ترکیبات منیزیم و کلرورسدیم ولرم می باشد.

از خواص آب گرم میانلو ، درمان رماتیسم مزمن، ناراحتی های دستگاه گوارش و دردهای مفصلی است.

اگر شما هم به این منطقه سفر نموده اید و جاهای ددینی کنگان را می شناسید برای ما از تجربه های خود بنویسید.

منبع:سـفـرزون

منبع: دیجیاتور
انتشار: 12 مرداد 1401 بروزرسانی: 12 مرداد 1401 گردآورنده: sms-jok.ir شناسه مطلب: 2070

به "جاهای دیدنی کنگان ، شهر قدیمی و مقدس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جاهای دیدنی کنگان ، شهر قدیمی و مقدس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید